GELDİM,,GÖRDÜM,,DUYDUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
GELDİM,,GÖRDÜM,,DUYDUM

SENDE MERAK EDIYORSAN ,,,GEL,,GOR,,,DUY
 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Bilgisayar hakkında....

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 22/03/08
Yaş : 57
Nerden : istanbul

Bilgisayar hakkında.... Empty
MesajKonu: Bilgisayar hakkında....   Bilgisayar hakkında.... Icon_minitimePaz Nis. 20, 2008 6:07 am

Bu makale beş bölüme ayrılmıştır. :
İlk bölüm İnternetin ne olduğunu ve nereden çıktığını açıklar.
İkinci kısım bazı teknik terimleri anlamanıza yardım edecektir.
Üçüncü bölüm internetin en önemli bölümlerine adanmıştır; TCP ve IP
Dördüncü bölüm DNS'in işlevini anlamanızı sağlayacaktır.
Beşinci bölüm pratik bölümdür, DNS'in Linux işletim sistemine kurularak yerel bir ağ için bir ağ geçidi ile yapılandırılması anlatılacaktır. Yazarın ağı üzerine nasıl uygulandığı gösterilecektir. Bu anlamda doküman acemiler için temel giriş ve ileri düzey kullanıcılar için pratik kaynak olacaktır.


ARPANET, Dünya Çapında Ağın Çıkış Noktası

İnternet, ARPANET'in sonucu olarak doğmuş, tüm birbirine bağlı bilgisayar ağları anlamına gelmektedir. ARPANET, 1969 yılında bir amerikan projesi olan DARPA'dan (Defence Advanced Research Project Agency) yaratılmıştır. ARPANET deneysel durumu aştığında, TCPIP'nin standart olarak adlandırılan temel protokolleri geliştirildi. ARPANET'in geliştirilmesine yer alan tüm enstitüler yeni standartlara geçmek zorunda kaldılar. Bu geçişi kolaylaştırmak için DARPA, Bolt, Beranek&Newman(BBN) adlı şirketi TCPIP'yi Berkeley-UNIX sistemi üzerine yerleştirmek üzere kiraladı. Bu yüzden TCP/IP ve UNIX işletim sistemleri bir araya geldi.
1983'de ARPANET bölündü. Sonuç Savuma Veri Ağı(DPN)ağının bi parçası olarak MILNET ve diğer bir küçük ARPANET oldu. MILNET ve ARPANET'in kombinasyonlarını içeren bir yapı ise INTERNET'i kontrol etti. 1990'da dünya üzerinde bir çok ağ içeren İNTERNET'in açılmasıyla ARPANET ortadan kayboldu.

Bazı Teknik Terimlerin Anlaşılması
Üniversitenizin matematik bölümünde yerel ağ'a bağlı olan bir bilgisayarın başında oturduğunuzu hayal edini (Şekil 1).
Matematik bölümü yerel ağı (LAN)başka bir binada bulunan fizik bölümü yerel ağına omurga ile bağlıdır. Fizik labortuvarında bulunan bir arkaddaşınıza veri göndermek istiyorsunuz. Sizin bilgisayarınızın ve arkadaşınızın bilgisayarının onlara ait ve tek olan isimlerini bilmeniz büyük önem taşır. Örneğin sizin bilgisayarınız Einstein, arkadaşınızınki Edison olsun. İki fiziksel olarak ayrı ağın haberleşmesi için bir ağ geçidine ihtiyaç vardır. Ağ geçidi fiziksel olarak birbirinden bağımsız ağları bağlamak için kullanılan bilgisayardır. Bir tane matematik ağı için, bir tane de fizik ağı için bulunur. Buradan sonra matematik ağ geçidi için math, fizik ağ geçidi için fisa ismini kullanacağız.
Einsteindan Edison'a bir datagramın yolu
Çünkü Einstein'ın yazılımı (rlogin, telnet, ftp vs..)fiziksel olarak bağımsız bir ağ üzerinde bulunan Edison'a doğrudan veri (Veri Paketleri) gönderemez. Ağ geçidi adrese veri taşıma işini üzerinde alır. Diğer bir deyişle, Math'ın Fisa'ya veri göndermesi Fizik laboratuvarındaki herhangi iki bilgisayarın birbirine veri göndermesi gibi gerçekleşir. Veri alış verişi üniversite omurgası üzerinden Fisa kullanılarak yapılır ve Edison'a iletilir. Bu tip uzaktaki bir sisteme erişim işlemine yol bulma (Routing) ve veri veya veri paketlerine vericik (datagram) adı verilir.

TCP/IP

IP
Datagramlar, yani en küçük veri birimleri IP - İnternet Protokolü adı verilen bir protokol ile iletilirler, bu donanımdan tamamen bağımsızdır. Bu anlamda, IP protokolünün prensip olarak avantajlı olduğu noktaya geldik, yani fiziksel olarak ayrık olan ağları birleştirip tek homojen bir ağ olarak görülmesi özelliğine.
IP'nin temel fonksiyonları:
• Datagramları Tanımlar: Ağ üzerinden bir dosya göndermek için daha küçük parçalara ayırır, buna veri blokları veya paketleri denilebilir.
• İnternet Adresi Sağlar: IP bu bilgiyi kendi tanımlama bilgisiyle birlikte birleştirerek başlığa kayıt eder.
• Datagramları uzaktaki bigisayara yönlendirme : Eğer bir datagram aynı ağ içerisinde bulunan bir bilgisayara gönderilmediyse, ağ geçidi üzerinden belirtilen noktaya ulaşmak üzee gönderilir.
Fakat diğer bir yandan, IP veri iletişimi kontrol bilgisi(el sıkışma, handshake) kullanmaz, diğer bir deyişle IP verilerin gönderilen yere doğru sıra ile gönderilip gönderilmediği üzerinde kontrol uygulamadan paketleri iletir. Bu problem üzerinde daha sonra duracağız.
IP'nin bir adres şeması vardır ve bu şema donanımdan tamamen bağımsızdır. Bu bir bilgisayara 32 bitlik bir sayı atar; buna IP adresi denir. IP adresi nokta ile ayrılan 4 on tabanında sayı ile gösterilir. Örneğin Einstein 192.176.12.7 olarak görülecek olan 0x95c0c02 donanım adresine sahip olabilir.
Birbirinden bağımsız üç adresin olduğunun anlaşılması gerekir.
• Bilgisayar adı: Einstein
• IP-addresi: 149.176.17.7
• Donanım Adresi: Bizim örneğimizde bu eternet kartına verilmiş tek ve özel bir rakam olan 0x95c0c02 olacaktır. Ethernet card with the unique address 0x952C0C02.
Eternet kartı adresi işletim sistemi üzerinde bir port adresidir; genelde Linux üzerinde eth0-n şeklindedir. Örneğin seri portlar ca0-n veya ttyS0-n şeklinde adlandırılır. En açık şekilde ifade etmek gerekirse; bilgisayar ismi Einstein değildir. Fakat bu isim yukarıda bahsedilen donanım adresine işaret eder.
İnternet protokolünün verileri datagramlar şeklinde ilettiğini biliyorsunuz. Her datagram başlığında belirtilen internet veya yerel ağ üzerinde bulunan adrese gönderilir.
Bir IP adresi iki parçadan oluşur:
• Ağ adresi
• Ağ üzerindeki bilgisayarın adresi
Bilgisayar adreslerinin çokluğu ağın büyüklüğüne bağlıdır. Bu değişik ihtiyaçları karşılamak için farklı ağ cinsleri oluşturmasına ve IP adresleri arasında ayrıma gidilmesine yol açar.


A sınıfı: A sınıfı ağlar 1.0.0.0'dan 127.0.0.0'a kadar olan ağları kapsar. Ağ tiplerini tanımlayan kısım ilk iki sekiz bitte bulunur. Bağlı bilgisayarları tanımlamak için 24 bit kalmıştır. Böylece 1.6 milyar bilgisayar adreslenebilir.
B sınıfı: B sınıfı ağlar 128.0.0.0'dan 191.255.255.0'a kadar ağları kapsar. Ağ tiplerini tanımlayan kısım ilk iki 8 bitlik bölümde bulunur. Bu her biri 65024 bilgisayar barındıran 16320 ağa izin verir.
C sınıfı: C sınıfı ağlar 192.0.0.0'dan 223.255.255.0'a kadar ağları kapsar. İlk üç sekiz bitlik bölüm bu ağın tipini tanımlar. Bu 256 bilgisayarlı 2 milyar ağa izin verir.
D,E ve F sınıfları: 224.0.0.0'dan 225.0.0.0'a kadar olan ağlar deney safhasında, belirli bir ağı ifade etmeyen veya ileride kullanılmak üzere ayrılmış ağları ifade eder.
Örneğimize geri dönersek Einstein'ın 149.176.12.7 IP adresiyle B sınıfı bir ağ oluşturduğu görünür: 149.176.0.0 ve 12.7. Ağa bağlı bilgisayarların numaralarının 0 veya 255 olamayacağını bilmemiz gerekir, bunlar özel amaçlar için ayrılmışlardır. Sonunda sıfırlar olacak şekilde belirlenmiş bilgisayar adresi ağın kimliğini gösterir. Eğer ağa bağlı bigisayarın adresi 255 ise(149.176.255.255) bu yayın (radyo) adresi anlamına gelir. Bu adrese gönderilen veriler 149.176.0.0 ağında bulunan tüm bilgisayarlarca alınırlar.
Aynı zamanda, iki adet daha ayrılmış ağ adresi vardır; varsayılan yol olarak adlandırılan 0.0.0.0 ve geri dönüş adresi olan 127.0.0.0. Varsayılan yolu IP datagramları yönlendirirken kullanılır.(not:maskeleme)
Şimdilik en önemli olanbilgisayarın kendi içerisinde olan ağ akışı için ayrılmış olan 127.0.0.0 ağıdır. 127.0.0.1 genelde aynen bir kapalı devre gibi hareket eden bilgisayarınızdaki geri besleme ara birimini işaret eder. Oraya gönderilen her paket veri aynen anında geri gönderilir. Bu sebeple geri besleme, ağ yazılımlarını gerçek ağ içerisinde kullanmadan önce test etmek için kullanılır.
"ping localhost" veya "ping 127.0.0.1" Linux altında TCPIP'nin doğru kurulup kurulmadığını test etmek için kullanılan genel bir testtir.
Sonuçta kullanacağınız IP adresi NIC (Ağ Bilgi Servisi) adı verilen bir enstitü tarafından kararlaştırılır. En iyisi internet hizmet sağlayıcınızdan IP adresi reserve etmesini istemektir. Eğer ağınızın hiç bir zaman internete bağlı olmayacağından eminseniz o zaman istediğiniz IP adresini seçebilirsiniz. Hiç bir veri paketinin internete kaçmadığından emin olmanız için, sadece yerel bir ağ içerisinde kullanılan ve internet sistemlerinde kullanılmayan bir IP seçmeniz önem taşır.
Bu adresler:
• Sınıf A: 10.0.0.0
• Sınıf B: 172.16.0.0'dan 172.31.0.0'a
• Sınıf C: 192.168.0.0
Bununla birlikte internete bir ağ geçidi kurmak da mümkündür. Başka bir deyişle dışardaki adresiniz internet tarafından bilinir fakat ağınızdaki bilgisayarlar normal olarak onlara ulaşamazlar çünkü onların IP'leri internete aktarılmaz. Buna rağmen sunucuya bağlı bilgisayarlar Dünya Çağında Ağ(WWW)'ye bağlıdır.


TCP (Transmission Control Protocol, Akış Kontrolü Protokolü)
Daha önce de belirttiğimiz gibi internet protokolü akış kontrolü sağlamaz; bunu TCP sağlar. TCP byte üzerine uygulanan, güvenilir ve bağlantı odaklı bir protokoldür.
• Byte akışı üzerine konuşmamızın sebebi TCP'nin veriyi arka arkaya dizili bağımsız paketler yerine tek parça bölünemeyen bir paket olarak algılamasıdır.
• Güvenilirdir çünkü tüm datagramların ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. Bir tanesinin kaybolduğu durumda gönderici alıcıdan ilgili bilgiyi alır ve alıcı paketleri alana kadar tekrar tekrar gönderir.
• Bağlantı odaklı demek, TCP'nin iki bilgisayar arasında mantıksal bir bağlantı kurması demektir. Datagramlar iletilmeden önce TCP alıcı ve verici arasındaki haberleşmeyle ilgili denetleme bilgisi gönderir.
Bunlardan dolayı TCP verinin doğru olarak sıralanmasından sorumludur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://dusundum.yetkin-forum.com
 
Bilgisayar hakkında....
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GELDİM,,GÖRDÜM,,DUYDUM :: Bilgisayar ve programlar :: WİNDOWS-
Buraya geçin: