GELDİM,,GÖRDÜM,,DUYDUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
GELDİM,,GÖRDÜM,,DUYDUM

SENDE MERAK EDIYORSAN ,,,GEL,,GOR,,,DUY
 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Bilgisayar hakkında...1

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 22/03/08
Yaş : 57
Nerden : istanbul

Bilgisayar hakkında...1 Empty
MesajKonu: Bilgisayar hakkında...1   Bilgisayar hakkında...1 Icon_minitimePaz Nis. 20, 2008 6:05 am

Yer İsimlendirme Sistemi(DNS, Domain Name System)

Sistemin bir özeti
Yer isimlendirme sistemi en temel anlamda bilgisayarların dağıtık halde bulunan ağı yapılandıran veri tabanlarıdır. Bu veri tabanı parçalarının yerel kontrolünü kolaylaştırır ve her parçanın bir sunucu-istemci şeması içerisinde ağda bulunmasını sağlar.
İsim sunucu, DNS'in istemci-sunucu mekanizmasının sunucu kısmını oluşturan yazılımdır. İsim sunucuları belirli bir veri tabanın kullanımını istemciler veya diğer bir deyişle çözücülere sunarlar. Çoğu zaman çözücüler sadece sorgular üreten kütüphane paçalarıdır. İsim sunucusuna ağ üzerinden ulaşılır.
DNS veritabanı yapısıŞekil 2'de gösterilmiştir. Tüm veri tabanı kökü tepede bulunan ters bir ağaç gibi gözükmektedir. Kökün etiket ismi NULL'dur, fakat sadece bir nokta ile gösterilir("."). Ağacın üzerindeki her birleşme noktası tüm veri tabanının bir parçasını ifade eder, buna DNS yeri de dahildir. Buradan sonra, her etki alanı, alt etki alanı adı verilen parçalara ayrılabilir. Bunlar çocuk bağlantı noktaları olurlar.
Etki alanı ismi sunucusu veri tabanı:
Her etki alanı, kendi ailesinden olan etki alanlarını tanımlayacak şekilde etiketlenir. Etki alanı aynı zamanda bir etki alanı ismine sahiptir. Bu aynen ana klasörün bilgisayar dosya sistemi içerisnde yer tanımladığı gibi veri tabanı içerisindeki pozisyonunu tanımlar.
Etki alanı isim sunucusu içerisinnde tüm etki alanı ismi ard arda sıralanmış "." işareti ile ayrılmış etiketlerden oluşmaktadır (Örneğin: einstein.mathematics.ac.edu). Her etki alanının değişik bir organizasyon tarafından yönetilmesine izin verildiği için, her organizasyon etki alanlarını bir çok parçalara ayırarak yönetimlerini başka organizasyonlara verebilirler.
Örneğin Ağ Araştırma Merkezi "edu"(eğitim-öğretim) etki alanını kontrol eder ve "ac.edu"(akademik) alt etki alanıyla ilgili tüm yönetim haklarını üniversiteye devreder. Üniveriste de "mathematics.ac.edu" adresinin yönetimini matematik bölümüne verir.
Alt etki alanları oluşturma:
Son olarak bir etki alanının bilgisayarlar dışında alt etki alanları da olduğundan bahsedilmelidir. Ağ üzerindeki her bilgisayar kendi hakkında bilgi içeren bir etki alanı ismine sahiptir. Bu bilgiler IP adresi veya yönlendirmenin nasıl yapıldığı, elektronik postanın nasıl işlediği gibi bilgilerdir. Bir host bir veya daha fazla etki alanı ismi veya sahip bir bilgisayar en basit anlamda kanonik yapıda bir etki alanı ismine işarettir. Örneğin eşinizin ismi Maria Elizabeth ise, ona Maria dediğiniz de de, Elizabeth dediğiniz de de farklı isimle seslenmiş olsanızda aynı kişiyi işaret etmiş olursunuz.
Etki alanı organizasyonları etki alanları içerisinde istedikleri isimleri seçmekte özgürdürler. Hangi isim kullanılırsa kullanılsın diğer bir isimle karışıklığa yol açmayacaktır, çünkü tek olan etki alanı sonuna eklenmiştir. Bu anlamda, üniversite içerisinde einstein isminde iki bilgisayar bulunabilir. Örneğin einstein.physics.ac.edu adresinden yollanan bir paket her zaman einstein.mathematics.ac.edu adresini bulacaktır. Çünkü aile etki alanı isimleri birbirlerinden farklıdır.


Neden DNS'e ihtiyacımiz var?
Çünkü uzaktaki bir ağ üzerinde bir bilgisayarı bulmamız için IP adresini veya etki alanı ismini çözümlememiz gerekir. Daha önce bahsedildiği gibi, isimleri hatırlamak rakamları hatırlamaktan daha kolaydır. Özellikle internet gibi engin adrese sahip bir ortam düşünüldüğünde.
Diğer taraftan, bilgisayarlar IP adresi gibi numaralarla kusursuz işlerler. Peki örneğin, "http://www.altavista.com" gibi bir adres girdiğinizde ne olur. İnternet gezgininiz internet servis sağlayıcınızın etki alanı ismi sunucusuna bir istek bırakır ve sunucu bu ismi, ilgili IP adresini bularak çözer.
Bu her etki alanı sunucusunun kendi yetki alanı içerisinde tüm bilgiye sahip olduğu diğer etki alanları ile ilgili ise temel bilgiye sahip olduğu anlamına gelir. Yetki alanı dışında bir bölgeye bir istek gönderildiğinde, sunucunuz en azından nereye bakılacağını bilir. Bu istediğiniz yere ulaşmadan önce adres arama isteğinin bir çok etki alanı sunucusundan geçeceği anlamına gelir.
Gideceğiniz noktanın IP adresini biliyor olsanız bile sizin bilgisayarınız aynı bölge içerisinde değilse diğer etki alanı sunucularına danışmanız önemlidir.Buradan etki alanı isim sunucusunun neden tek bir merkezi veri tabanında olmadığı hayal edilebilir. İlk sebep milyarlarca sunucu arasındanbir tanesini aramak oldukça uzun zaman alacaktır. İkinci sebep ise tüm dünyadan aynı anda gelen binlerce istek odukça uzun bir kuyruk oluşturacaktır. Ek olarak anı bölgede bulunan bir bilgisayara ulaşmak için uzakta bulunan bir sunucuya gitmemiz pek mantıklı değildir.
Şimdiye kadar adreslerin ve isimlerin çözümlenmesi ve bulunmasından söz ettik. Peki eğer elinizde bir IP adresi varsa ve bu Ip adresinin hangi etki alanına ait olduğunu öğrenmek istiyorsanız ne olur? Bu problemi çözmek için"in-addr.arpa"(şekil 5) etki alanı yaratılmıştır.
Bu etki alanına ters etki alanı denir ve IP adreslerinin çözümlenerek etki alanı ismine çevrilmesine tersine adresleme adı verilir. Ters etki alanı ismi IP adresindeki sayıları tersten yazarak ve sonuna in-addr.arpa eklenerek bulunur.
Örneğin matematik bölümünde bulunan "einstein.mathematics.ac.edu" etki alanı isimli Einstein isimli bilgisayarın IP numarasının "149.176.12.7" olduğunu hatırlayın.
"mathematics.ac.edu" etki alanı "12.176.149.in-addr.arpa" ters etki alanı ismine ve "einstein.mathematics.ac.edu" adlı bilgisayar "7.12.176.149.in-addr.arpa" ters etki alanı ismine sahiptir.

Ters Adres Haritası


Bir Etki Alanı Sunucusunun Kurulması
Burada ağ geçidi kullanan bir yerel ağa LINUX ile BIND (Berkeley İnternet İsim Deamonu) kullanarak isim sunucusu yükleneceğini tarif edeceğim.
Aşağıdaki kısım LINUX üzerinde eternet kartlarını kurmayı ve ayarlarını yapmayı bildiğiniz varsayılarak hazırlanmıştır. "ifconfig" ve "ping localhost" komutları her bilgisayar için doğru ayarları test edebilir. Şimdi kendimizi DNS kullanarak BIND'i ayarlayarak bilgisayarlarımızı birbirine bağlamaya adayacağız. İsim sunucusu olarak çalışacak bilgisayarda BIND paketinin yüklü olması gerekir. Bu bölümde hayali bi etki alanı yükleyeceğiz. Bu yolla sadece IP adreslerini değiştirerek, ve akendi ağınız ile ilgili bir kaç küçük ufak değişiklik yaparak kendi ağınızı kurabilirsiniz.

Alcomato Dağıtım Ağı
Bizim hayali etki alanımız bir içecek toptancısı içindir. Bira ve Likör üzerinde uzmanlaşmış "Alcomato Distributions" şirketine NIS'e başvurduğunda "alomat.com" etki alanı ismi verilmiştir. Alcomato Distribuitons'un "192.249.249" ve "192.253.253" numaralarına sahip iki eterneti vardır. (Şekil 6).
Bilgisayar tablosunun bir parçası (genelde /etc/hosts dosyası) aşağıdakini gösterir.

/etc/hosts

127.0.0.1 localhost

# Bunlar likör için bilgisayarlardır.

192.249.249.2 whisky.alcomat.com whisky

192.249.249.3 brandy.alcomat.com brandy

192.249.249.4 vodka.alcomat.com vodka

.........

# Bunlar bira için bilgisayarlardır.

192.253.253.2 mahou.alcomat.com mahou

192.253.253.3 augustiner.alcomat.com augustiner

192.253.253.4 polar.alcomat.com polar

..........
# Bunlar eternet için ağ geçitleridir.

192.249.249.1 tubo.alcomat.com tubo tu tub249

192.253.253.1 tubo.alcomat.com tubo tu tub253
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://dusundum.yetkin-forum.com
 
Bilgisayar hakkında...1
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GELDİM,,GÖRDÜM,,DUYDUM :: Bilgisayar ve programlar :: WİNDOWS-
Buraya geçin: